Kraamzorg

Wat houdt kraamzorg precies in? Ik vertel je er graag meer over.

De kraamtijd omvat de eerste 8 dagen na de bevalling. Om moeder en kind in deze periode de beste start te geven worden moeder en kindje bijgestaan in deze periode door een kraamverzorgende.

De 8 dagen na de bevalling zal ik je helpen met het verzorgen van het kindje, het controleren van zijn of haar gezondheid en zal ik helpen in de huishouding. Ik neem ook een weegschaal mee, zodat we het gewicht van jouw kindje heel nauwkeurig kunnen meten. Als je thuis gaat bevallen help ik de verloskundige of huisarts hierbij.

Meestal krijg je het basispakket kraamzorg, dit biedt 49 uur aan zorg (exclusief de bevalling). Dit betekent zo’n 8 dagen zorg, de uren worden in overleg met jou verdeeld over de dagen. Eventueel kan er in overleg meer of minder kraamzorg geleverd worden. Minder zorg kan op verzoek of omdat het ziekenhuis zorg overneemt. Meer zorg kan worden aangevraagd als er complicaties zijn of er iets anders aan de hand is met moeder, kind of de omgeving.

Wat gebeurt er na mijn aanmelding?

Als je kraamzorg door Kraamzorg Gabrielle wilt laten doen, kan je je aanmelden met het aanmeldformulier. Daarna gebeurt het volgende:

  1. Je krijgt een bevestiging van de aanmelding
  2. Je krijgt een intakegesprek bij jou thuis als je 20 à 25 weken zwanger bent. We leren elkaar kennen en je kan jouw wensen kenbaar maken
  3. Je laat mij weten dat de weeën begonnen zijn
  4. Bij een thuisbevalling kom ik de verloskundige assisteren. Bij een ziekenhuisbevalling kom ik na de bevalling voor een warme overdracht naar huis toe. Uiteraard kan ik ook direct naar jullie huis toe komen.